Pekingesen – världens äldsta sällskapshund

Det kan nästan låta ironiskt men den lilla, mycket speciella pekingeshunden är en av de äldsta hundraserna i världen och den har mindre som skiljer den från vargen än många andra hundar. Med dess karaktäristiska uppsyn, ministorlek och vackra päls är pekingesen inte en hund som alla andra och det är ingen tillfällighet att den genom tiderna jämförts med allt från lejon till leksaker.

Remka_15yo_pekingese_faceSom namnet antyder är pekingesen kopplad till Kina och själva rasen skall vara över två tusen år gammal; här har den varit populär bland prinsessor och aristokrater liksom hos buddhistiska munkar och den finns i många gamla avbildningar av det kinesiska hovet. Det har också gjort att den varit stoff för legen
kallade opiumkrigen. Till sist besegrades de kinesiska trupperna av Frankrike och Storbritannien och när de tågade in i palatset i Peking återfanns fem hundar. Dessa tog man med sig och snart blev rasen oerhört populär.

Så vem passar pekingesen som sällskapshund? Eftersom det här är en snäll hund som besitter både värdighet och lugn är den utomordentlig för ensamhushåll. Den är social och intelligent och passar bra med barn men då den är så pass liten är det bäst om barnen är lite äldre. Man bör också ha tid för skötsel då pälsen kräver regelbunden borstning då den annars lätt tovar sig.

Två problem som man bör vara uppmärksam på med pekinesen är dels hälsan och dels dess personlighet. Århundraden av avel har gett dem specifika hälsoproblem som har att göra med ögon och andning. Det andra man bör vara uppmärksam är dess kaxighet. Eftersom pekingesen inte har den minsta uppfattning om sin begränsade storlek kan den hamna i trubbel med stora hundar så det är bra om man håller ett öga på den i rastparken.