Beaglen – det envisa barnet

Hundrasen beagle har en närmast fanatisk beundrarskara och det är inte så underligt då denna starka lilla hund har ett trevligt temperament och stor uthållighet. Idag är den vanlig i hem som sällskapsdjur och många celebriteter har varit stolta beagleägare genom tiderna. Den amerikanske presidenten Lyndon Johnson hade till exempel ett par som han kallade Him and Her, han och hon, och poserade gärna glatt med sina hundar på deras många promenader. Man bör heller inte glömma att en av världens kändaste tecknade hundar, Snobben, faktiskt är en beagle.

Beagle_portrait_CamryBeaglen har traditionellt varit en jakthund som använts för att driva mindre djur som rävar, harar och kaniner. Den jagar i stora flockar med sina jägare som går till fots och dess målvetenhet gör den perfekt för jobbet. Riktigt hur länge man har avlat hunden är inte känt men den nämns för första gången i England på 1400-talet. Namnet kommer eventuellt från det franska ordet beegueule, skrikhals, vilket kan synas passande då beaglen verkligen vet att skälla när den kommit sitt byte på spåret.

Det här är en trevlig, öppen och ganska tuff ras vilket gör att den passar som sällskapshund i både barnfamiljer och i lugnare hem. Den kan leka i timmar och dess skarpa intelligens gör den tacksam att dressera och lära roliga trick. Den passar också mycket bra med andra hundar och är inte speciellt lagd åt svartsjuka. Å andra sidan är den extremt förtjust i mat så det gäller att man håller lite koll på dess vikt och vad den har för sig i köket när den är ensam hemma; för den smarta beaglen är det inga problem att lära sig öppna kylskåpet.

Vad gäller hälsa och skötsel är beaglen relativt lätt. Den har en så kort päls and den inte kräver borstning och bara bad lite då och då och dess robusta kropp gör den stark och tålig. Som alla hundar kan den bli sjuk men över lag hör den till de friskare raserna och har inte många rasspecifika problem.