Greyhound – den lata sprintern

Vinthunden greyhound är en mycket ståtlig och intelligent ras som har en lång historia. Denna slanka, långbenta hund har länge använts för kapplöpningar och den kan uppnå hastigheter på 70 km/h, vilket är lika snabbt som en gasell eller en häst.

dog-99629_960_720Greyhoundens historia går flera tusen år tillbaka i tiden och den anses ha funnits redan i antikens Egypten för fyratusen år sedan. På grund av dess mycket distinkta utseende har man kunnat identifiera den i persiska målningar och mosaiker som är över tvåtusen år gamla och redan då skall den ha används för sin hastighet under olika former av jakt. Det är också den enda hund som namnges i Bibeln. Idag associeras hunden ofta med Storbritannien då den länge varit mycket populär där men det var förmodligen romarna som introducerade den på 100-talet e Kr då ön invaderades. Ingen vet med säkerhet vad namnet betyder då ”grey” inte nödvändigtvis refererar till färgen grå utan snarare kan härstamma från indoeuropeiska ord för skinande eller ljus.

Trots, eller kanske på grund av, dess långa historia har greyhounden få hälsoproblem men den kan däremot vara ganska känslig mot kemikalier, som till exempel i loppmedel. Dess unika blod gör att den kan ge blodtransfusioner till i princip alla andra hundraser och den tåls ofta av människor som annars är hundallergiker. Eftersom den är en så slank hund är den ganska känsligt för värme och kyla så det är viktigt att vara uppmärksam på detta vid väderomväxlingar.

En kanske lite förvånande aspekt av greyhoundens karaktär är att den kan vara en riktig latmask.

Den ligger gärna hemma i TV-soffan och passar därför även människor som bor i mindre lägenheter och den kan till och med sova i upp till arton timmar! Det, i kombination med att den är en relativt tyst hund, gör den perfekt som sällskapshund och många pensionerade löpare njuter av hemmalivet under sin ålderdom.