Att ställa ut sin hund

Har man tid och lust är det fantastiskt roligt att syssla med hundutställningar. Det organiseras många varje år runtom i landet och man kan antingen inrikta sig på att ställa ut vackra hundar som följer alla raskriterier till punk och pricka eller träna sin hund att springa roliga hinderbanor eller visa sina talanger i dressyr.

29442152215_094a266188_bSkall man ställa ut sin hund är det viktigt att skaffa bra information i ämnet då det krävs en hel del förberedelser som dessutom kan variera mycket från ras till ras. Vissa pälsar gör sig till exempel bättre några dagar efter att de tvättats medan andra nästan måste rengöras på plats för att se så bra ut som möjligt. Man bör också vara noga med att hundens allmänna hygien är i topp; gnistrande vita tänder, välklippn utställningshund måste, oavsett ras, ha ett mycket jämnt temperament då den blir diskvalificerad vid minst tecken på aggression. Man bör därför de till att hunden redan från valpåldern blir van vid att hanteras av olika människor och att den är social och vänlig. Det syns direkt om en hund trivs och har roligt, vilket är ett måste för en domare som skall avgöra vem som skall bli vinnare.

Förr i tiden var utställningar bara till för rashundar och domarna var särskilt kunniga i hur dessa hundar skulle se ut exakt; hur svansen skulle hålls, hur bettet skulle gå och vilka färger som var tillåtna. Dessa regler gäller fortfarande för rashundar men det finns idag också ”blandis-utställningar” där hundar av alla möjliga kombinationer är välkomna. Eftersom det här inte finns någon rasstandard tittar domarna i stället på hundens proportioner och vinnaren är oftast den med ett gott allmänintryck och trevligt temperament.

Vissa hundägare går till extrema längder för att deras hundar skall se så bra ut som möjligt; pudlar får extremt kreativa frisyrer, yorkies dekoreras med flätor och rosetter och små chihuauor får sina klor målade. Hur mycket eller lite man vill engagera sig i tävlingsvärlden beror på en själv men viktigast är att både hund och ägare har trevligt tillsammans.