Att välja rätt hund

Att skaffa hund är en av de härligaste saker man kan göra och kommer att innebära många år av glädje, kärlek och mening och det gör helt enkelt livet rikare. Att vakna till en liten kelig vovve, att komma hem till en sprallig kompis och att gå på långa promenader med sin livskamrat är något de flesta hundägare aldrig skulle byta mot något annat.

dogs-974543_960_720Hundadoption innebär också ett mångårigt åtagande där man har ett stort ansvar för sin familjemedlem med allt vad det innebär: ständiga promenader och skötsel, kostsamma veterinärbesök och kanske hjärtesorg då hunden blir äldre. Man bör därför noga överväga sitt beslut om man har möjligheten att åta sig detta engagemang ekonomiskt och tidsmässigt, liksom vilken sorts hund man skall skaffa om man bestämmer sig för att det skall gå bra.

Mindre hundar passar ofta bättre i stadsmiljö än större, då de är lättare att bära om det blir för trångt. Det betyder dock inte att de inte behöver massor av motion så man bör se till att man har tid och energi att gå på flera promenader om dagen. Stora hundar är ofta lite lugnare i temperamentet men om man till exempel skaffar sig en greyhound eller en irländsk setter får man räkna med att motionera flera timmar om dagen för att tillfredsställa dess energiska behov.

Man bör också beakta sin livssituation vad gäller familjelivet; är man ensamstående eller har man en stor familj? Är man en mycket aktiv friluftsmänniska eller föredrar man långa mysstunder i soffan? Finns det små barn i hemmet och är alla i hushållet beredda på att engagera sig i hunden? En liten yorkshire terrier är ett underbart sällskap för ensamstående och är nöjd så länge den får ett flertal kortare promenader under dagen men är inte lämplig runt småbarn då den kan bli nervös och irritabel. En lugn golden retriever passar i så fall bättre, men den är så pass stor att den behöver längre vandringar.