Hunden som jägare

Hundar är utmärkta jägare och det finns speciella raser som är särskilt framavlade för att fungera som skickliga partners under jakten. Beroende på vad för slags jakt man vill syssla med finns det olika hundar som passar. Till exempel finns det raser som taxar och terriers, som passar för att driva mindre djur som räv eftersom de både har uthållighet och är tillräcklig små för att kunna komma åt dem i sina gryt. Däremot är dessa intelligenta hundar både så pass lekfulla och självständiga att de kan få för sig att ta egna initiativ och att börja ”leka” med djuret så de kräver bra träning.

dog-946479_960_720Fågelhundar, som retrievers och setters är enormt duktiga på att hämta nedskjutna fåglar och vissa har till och med simhud för att snabbt komma åt bytena i vattendrag. Eftersom det här är frågan om stora hundar kan de inte komma åt grytdjur och är så pass stabila och lugna i sitt temperament att de inte plötsligt får för sig att göra vad de vill med fågeln, vilket naturligtvis är en fördel. En yorkshire terrier skulle möjligtvis börja leka ”draglek” med sin ägare och bytet förstörs som en konsekvens, vilket är anledningen till att dessa hundra inte lämpar sig som hämtare.

Spårhundar är enormt skickliga på att hitta vilt och är därför lämpade för jakt på till exempel hjort, älg och vildsvin och de har tålamod att söka i timmar om så behövs; både för att hitta djur att jaga men också för att leta rätt på djur som eventuellt blivit skadeskjutna. Alla hundar har ett mycket bra luktsinne så i princip är det bara frågan om träning snarare än ras vid val av spårhund. Det är dock viktigt att hunden inte har instinkter att själv döda djuret när det upphittas, utan snarare att vilja uppmärksamma sin ägare om dess fynd.