Den perfekta familjehunden

När familjen utökas beror det inte alltid på att en ny liten människa kommit till världen utan kan också bestå av en fyrfota medlem. Hundar är fantastiska sällskapsdjur och många forskare hävdar att det är både roligt och nyttigt för barn att växa upp med hundar. Det lär dem ansvar men också glädje och hjälper deras sociala utveckling och ökar förmågan att känna empati.

Alla hundar är dock inte lämpade för alla familjer så det är oerhört viktigt att man tar följande faktorer i beaktning vid val av hund:

  • Är barnen små eller stora?
  • Är familjen lugn eller bullrig eller kanske lite av varje?
  • Hur mycket tid har man för promenader?
  • Hur många familjemedlemmar kan man räkna med som aktiva vårdare av hunden?
  • Har man hundpassare vid eventuella resor?

6049812969_a5202315df_bEn av de viktigaste karaktärsdragen som en familjehund bör ha är lekfullhet, social glädje och tålamod. En irritabel liten bjäbbhund som nafsar till så fort den blir nervös kan därför knappast betraktas som särskilt lämplig i en stökig småbarnsfamilj men inte heller en enormt tidskrävande hittehund från hundgården med komplicerad bakgrund eller en rottweiler som behöver motioneras tre timmar om dagen. Nej, lugn och tålamod samt vilja att aktivt interagera med alla familjemedlemmar är ytterst viktig.

Alla har olika åsikter om vilka hundar som är bäst för familjen men bland de populäraste är labradoren som älskar att ägna timmar åt att leka med barn. Detta är en relativt stor och stark hund men det är en fördel då den tål barns ibland hårdhänta lek och den har tillräckligt glatt, lugnt och pålitligt temperament för att det inte skall bli några problem. En annan mycket populär ras är Cavalier King Charles spaniel som är en både snäll och glad hund som tycker att allt är spännande.

Vilken ras man än väljer är det viktigt att den får en hel del träning och även om alla hundar är snälla och goa är det ingen leksak och de kräver omvårdnad, tid och enormt mycket kärlek.